Här på Överskottspartier.se är det enkelt att köpa och sälja av konkurslager online, men innan du börjar med detta kan det vara bra att ha en del saker i baktanke. Därför har vi nu satt ihop en liten guide över saker att tänka på innan du börjar köpa eller sälja av konkurslager på nätet.

Då börjar vi!

 

För dig som vill köpa konkurslager:

Var är anledningen till konkursen?

Det kan finnas många anledningar till att ett företag gått i konkurs och behöver sälja av sitt lager. I de flesta fallen är en konkurs inget som behöver påverka dig eller varorna du är ute efter i allt för stor utsträckning, men här är en del anledningar för konkurs som bör skicka varningssignaler:

 

- Konkurs på grund av skadade varor

I vissa fall går företag i konkurs efter en brand eller vattenläckage. Hela eller större delar av deras lager kan då ha förstörts eller skadats. I de fallen ett företag menar att en del av varorna klarat sig behöver du vara extra försiktig. Varorna du är intresserade utav kan vara skadade och säljaren kan på grund utav okunskap eller oärlighet ha undvikit att meddela dig om detta.

 

- Konkurs på grund av inbrott

Inbrott då delar eller hela lagret försvinner är en vanlig orsak till att företag går i konkurs. Efter inbrott kan det vara svårt att ta reda på exakt vad som saknas och vad som finns kvar. Speciellt om varorna är paketerade i packpåsar redo att skicka till kund (ett vanligt scenario hos e-handlare). Extra sofistikerade tjuvar kan även ha bytt ut innehållet från packpåsar för att dölja antalet varor som stulits. Om du köper upp ett konkurslager från en kund som haft inbrott så är det viktigt att du öppnar eventuella packpåsar för att säkerställa att alla varor finns med.

 

- Konkurs på grund av ett stort antal reklamationer

Reklamationer är en av de största utgifterna för företag, speciellt för de som säljer över nätet. Att hantera reklamationer är både dyrt och tar tid. Om ett företag har för stort antal reklamationer kan detta indikera att kvalitén på varorna är bristfällig. Även om en del av varorna fungerar felfritt så kan du ha stora problem om procenten av trasiga varor är för hög. Ett bra sätt att undersöka en specifik säljare och dess returer är att söka efter omdömen för säljaren online. Flera av dagens företag syns idag på sidor som visar omdömen. Exempel på dessa kan vara Reco.se, Eniro.se, Google.se, eller se.trustpilot.com. Om säljaren säljer via marknadsplatser som Tradera.se kan det även här finnas en god mängd omdömen att ta del av.

 

- Konkurs på grund av minskad försäljning

Om företaget gått i konkurs på grund utav minskad försäljning kan detta även bero på varorna som säljes. En anledning kan vara kvalitén, och även vid dessa fall är omdömen säljaren fått på olika sidor till stor hjälp. En annan anledning kan vara att priset säljaren är tvungen att ta för varorna för att inte gå med förlust är för högt, om du misstänker att detta kan vara fallet så se vad liknande företag tar ut för samma typer av varor. I flera fall skriver säljare ut rekommenderade priser mot slutkund för varorna från konkurslagret de säljer, men det är viktigt att du själv verifierar om dessa kan stämma eller ej.

 

Vilket ansvar har säljaren för konkurslagret?

Normalt säljs konkurslager av en konkursförvaltare som företräder konkursboet. Det är normalt svårt att få någon form av ersättning av varor som köpts av ett konkursbo, så det är mycket viktigt att dessa kontrolleras i förväg och helst på plats. Ofta är det endast tillverkaren av varorna i konkurspartiet som du har någon chans att få hjälp av om du har problem med varorna. Ha även i åtanke att varorna ofta behöver fungera ett bra tag till om du planerar att sälja dem vidare till slutkunder som exempelvis kan kan dra nytta av konsumentköplagens regler gällande garantiärenden. 

 

För dig som vill sälja konkurslager:

Ta reda på vem som ansvarar för vad

Att sälja av ett helt konkurslager är lite krångligare än att sälja av ett enstaka överskottsparti eftersom att speciella regler gäller när ett företag gått i konkurs som påverkar vem som har ansvar för vad i affären. Tänk på att du som konkursförvaltare fortfarande kan ha ansvar för varorna en lång tid efter det att de sålts av, så det är viktigt att du tar reda på exakt vad som gäller i just din situation innan varorna säljs av.

 

Kombinera varor i en och samma annons, eller skapa flera olika annonser.

Ett konkurslager består ofta av ett stort antal olika varor. Här på Överskottspartier.se är det gratis att lägga ut annonser, så skapa en annons för varje vara om de inte faller under samma kategori, detta gör det lättare för köpare att hitta exakt vad de är ute efter, och ger dig även bättre exponering på sidan. Du kan även lägga ut flera varor i en och samma annons som ett paket, men då är det viktigt att de alla faller under samma kategori, och priset du väljer ska då även gälla hela paketet.

 

Var extra tydlig i produktbeskrivningarna

När det gäller försäljning av konkurslager online är det extra viktigt att så mycket information som möjligt kommer fram i så tidigt skede som möjligt. Här kommer ett par tips på punkter att ta med:

  • Antal varor, och antal varor per varutyp och färg.
  • Varornas skick. I flera fall kan ett konkursparti innehålla varor av varierat skick då exempelvis demo exemplar och returer kan inkluderas.
  • Information om varorna skickas eller kan hämtas upp.
  • Rekommenderat pris mot slutkund.
  • Vilket ansvar du som säljare tar för varorna.
  • Anledning till konkursen.
  • Vem som ska stå för frakten.
  • Vem som ansvarar för transportskador i de fallen varor skickas.

 

Bilder och filmklipp

Ta gärna med så många bilder på konkurslagret som möjligt och försök även få med ett filmklipp. Detta inger förtroende och lockar fler köpare. Bilderna kan innehålla varorna, platsen de förvaras på, märkningar på varorna som exempelvis CE märkningar och olika dokument och certifikat som är relevanta för det som säljs.

 

Detta var allt för denna gången! Om vi missat något eller om du har några frågor eller synpunkter så tveka absolut inte att kontakta oss.

Tack för att du tog dig tid att läsa denna guiden, och lycka till oavsett om du är ute efter att köpa eller sälja av konkurslager på vår sida!